Wat is het BNOR ook wel bekend als staatsexamen


Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid

Wanneer je binnen vijf jaar vier keer zakt voor het CBR rijexamen dan moet je de volgende keer een BNOR examen, of staatsexamen doen. Lees hier meer over het rijexamen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid.

Hoe ziet het BNOR examen eruit?

Het BNOR rijexamen is niet gemakkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vast en zijn hetzelfde als bij het CBR.

Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 90 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.

De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere verkeersexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator van het staatsexamen.

Wat neem je mee naar het BNOR examen?

Naar het BNOR examen neem je een geldig identiteitsbewijs mee. Tenslotte neem je een ingevuld zelfreflectie-formulier mee naar het BNOR examen. Deze kun je van tevoren bij je rij-instructeur krijgen. Het behaalde theorie-examen is bekend bij het CBR. Je hoeft hier dus geen bewijs van mee te nemen.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail