Smart(phone) in het verkeer: houd je aandacht bij de weg!


poster-doe-je-op-een-p

Als social media marketeer bij IAK Verzekeringen juich ik het gebruik van social media natuurlijk heel erg toe. Los van dat ik er mijn brood mee verdien, sta ik helemaal achter het concept van kennis delen, kennis vergaren, netwerken en natuurlijk socializen. Maar Twitter, Facebook en andere social media kunnen behoorlijk verslavend zijn, dat weet iedere informatiejunkie. Sommige mensen lijken wel vastgelijmd aan hun Facebook- of Twitter-timeline en indirect daarmee ook aan hun smartphone, bang om ook maar iets te missen. Het heeft zelfs een naam: FOMO, Fear Of Missing Out. Volgens onderzoek van MyLife.com heeft maar liefst 56% van de gebruikers van social media er last van, met alle gevolgen van dien.

Posten doen we op een parkeerplaats

Bij deze gevolgen willen wij als autoverzekeraar natuurlijk graag even stilstaan. We doen het allemaal wel eens, ik maak me er absoluut ook schuldig aan: de mail lezen, een berichtje versturen of de laatste tweets checken tijdens het autorijden, op de fiets of zelfs lopend onderweg naar de Albert Heijn. Zeker in mijn vak ben je erg aan je smartphone gekluisterd en als je dan toch voor dat stoplicht of in de file staat… Het gebruik van je smartphone tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Het heeft invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij sterk vergroot. Volgens een inschatting van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kost smartphonegebruik in het verkeer jaarlijks aan enkele tientallen mensen het leven.

De rijksoverheid heeft daarom een campagne gelanceerd die je laat zien en ervaren dat appen, facebooken, tweeten, etc. niet samengaat met veilige en verantwoorde verkeersdeelname. De boodschap: wil je onderweg toch je smartphone gebruiken voor social media of het checken van berichten? Ga dan naar een parkeerplaats of een andere veilige plek. Wachten tot je op je bestemming bent kan natuurlijk ook, maar als je een beetje last hebt van ‘infobesitas’ of eerder genoemde FOMO, dan is dat waarschijnlijk erg moeilijk.

Wat mag wel?

In de wet staat letterlijk: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’ Je mag dus niet een telefoon vasthouden, terwijl je met een auto of een ander motorvoertuig aan het rijden bent. Maar als je met de auto of een ander motorvoertuig stil staat (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file), dan mag je de telefoon met de hand gebruiken. Je bent dan immers niet aan het rijden. Als het voertuig in beweging komt en je houdt de telefoon nog vast, dan is er sprake van ‘rijden’ en kan je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruit gaat in een file.

Een mobiele telefoon bedienen, terwijl die in een houder staat, is wel toegestaan. Er is dan geen sprake van vasthouden, maar van handsfree gebruik. Leidt het bedienen van de telefoon echter tot gevaarlijk weggedrag, dan kan je een bekeuring krijgen op grond van het algemene gevaarsartikel in de verkeersregelgeving (artikel 5). Op de fiets mag je wel handmatig gebruik maken van een mobiele telefoon. Maar de risico’s daarvan voor jezelf en anderen zijn zo groot dat het beter is om het niet al rijdend te doen.

Wat zou het mij kosten?

Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden bedraagt de boete per 1 januari 2013 € 220,- (+ €7,00 administratiekosten). Kijk voor meer boetebedragen op: http://www.om.nl/onderwerpen/boetes/.

In deze campagne ligt de nadruk vooral op het handheld gebruik van de smartphone. (Let op: de politie zal tijdens de campagneperiode intensief controles hierop uitvoeren!) De campagne loopt tot half december 2013 en is de opvolger van de campagne ‘Laat je niet afleiden’. Die campagne ging vooral over het bellen tijdens het autorijden (zowel handheld als handsfree). Voor meer achtergrondinformatie over deze campagnes en het (verantwoord) gebruik van je smartphone in het verkeer, kijk op http://www.daarkunjemeethuiskomen.nl/

Fatima Boutoutouh

Social Media Marketeer

IAK Verzekeringen B.V.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail