Je 1e auto


Na het behalen van je rijbewijs wil je het liefst zo snel mogelijk een auto aanschaffen. Waarschijnlijk weet je al hoe jouw ideale auto eruitziet, maar dat is niet het enige waar je op moet letten! Hieronder zijn een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.
Bepaal wat je te besteden hebt.
Voordat je een auto koopt bepaal je voor jezelf hoeveel je te besteden hebt. Heb je niet zo veel geld? Dan kun je beter kiezen voor een tweedehands auto. Volgens de Consumentenbond zijn auto’s van gemiddeld 2,5 jaar oud de beste keus. Ga voor jezelf na waarvoor je de auto nodig hebt. Rijd je alleen korte afstanden? Dan is een goedkope auto geschikt voor jou. Ga je langere afstanden rijden? Dan kun je een iets duurdere auto overwegen.
Bepaal welk type auto je wilt.
Stel jezelf een aantal vragen voordat je definitief een auto kiest. Heb je een grote of kleine auto nodig? Rijd je veel of weinig kilometers? Wil je een auto die op benzine, diesel of LPG loopt?
Benodigde autopapieren.
Je hebt de volgende papieren nodig om je nieuwe auto op jouw naam te zetten:
  • Kentekenbewijs deel 1A: Voertuigbewijs, op dit deel staan de voertuiggegevens.
  • Kentekenbewijs deel 1B: Tenaamstellingsbewijs, op dit deel staan de gegevens van de kentekenhouder.
  • Kentekenbewijs deel 2: Overschrijvingsbewijs, Dit bewijs geldt voor de overschrijving in Nederland en wordt ook gebruikt bij inschrijving in een andere lidstaat binnen de Europese Unie (EU). Dit deel kunt u het beste thuis bewaren.
Zorg altijd dat je de originele papieren in handen krijgt! Het is ook aan te raden om de verzekeringspapieren op te vragen bij de huidige eigenaar.
Kentekencard
In 2014 komt er een kentekencard met chip. Op de kentekencard komen de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. De kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd. De verwachting is dat vanaf 2018 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.
In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt u bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw voertuig verkoopt, laat schorsen, of uitvoert naar het buitenland.
Maandelijkse kosten
Realiseer je goed dat een auto maandelijkse kosten met zich meebrengt. Naast brandstofkosten moet je rekening houden met de volgende kosten:
  • Wegenbelasting. De kosten van de wegenbelasting zijn afhankelijk van de provincie waarin je woont, het gewicht van je auto en van de brandstof die je auto verbruikt. Voor het gewicht van je auto geldt: hoe lichter je auto, des te lager zijn de kosten voor de wegenbelasting.
  • Verzekering. Is jouw auto tweedehands? Dan volstaat een WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt alleen de schade die je toebrengt aan andere personen of eigendommen, dus de schade aan je eigen auto wordt door deze verzekering niet vergoed. Koop je een nieuwe auto? Dan is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten.
  • Pechhulp (Mondial Assistance). Het kan iedereen overkomen; pech langs de weg. Je kunt je hiervoor verzekeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Onderhoud en reparatie. Auto’s ouder dan 3 jaar moeten ieder jaar APK gekeurd worden. Aan de hand van keuringseisen beoordeelt een autogarage of een APK keuringsstation met een vergunning van het RDW de staat van onderhoud. Je kunt deze keuring vaak combineren met een onderhoudsbeurt. Het is verstandig geld opzij te leggen voor onverwachte tegenvallers.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail